tisdag 18 november 2014

Positivt! Nu talar EU om att begränsa användningen av plastpåsar

Nu talas det äntligen om att sluta använda plastpåsar (eller att begränsa användandet av dem) vid köp av matvaror. Detta gjorde min mamma helt spontant för mer än 30 år sedan. Hon hade alltid med sig en tom påse eller väska när hon gick till affären. Min mamma levde mångt och mycket i ett holistiskt, ekologiskt uthålligt tänk, utan att benämna det på det ena eller andra sättet. Heja Mamma!

Det finns tillfällen då det är klokt att slösa med resurser, men ett samhälle eller enskilda individer som uteslutande fokuserar på att slösa med ändliga resurser når förr eller senare punkten där obehaget av att leva med det egna skapade avfallet, skapar mer problem än glädje och nytta.

Det verkar som att lagom resursanvändning sammanfaller med Nuvarandet och att överdriven resursanvändning sammanfaller med Frånvarandet. Därför kan man inte önska sig fram till ett uthålligt samhälle - man når dit genom att aktivt leva i Nuvarandet, som blir både mål och mening, med resan mot en tillvaro som är skönare att leva i.


Tideli, tideli, pom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar