fredag 6 juli 2012

Att vara hel

Det har gått tjugoen dagar sedan jag bestämde mig för att i grunden förändra mitt beteende mot att helt leva det nya livet. Anledningen till att jag valde tjugoen dagar är att det tar ca tjugoen dagar att ändra ett beteende. Att vara hel är att kunna vara försonad med samtliga mänskliga beteenden. Det är en stor uppgift, men också sannolikt en nödvändig uppgift om jag vill fortsätta se liv på jorden. Du kan också välja att vara hel.

4 kommentarer:

  1. Tack för dina ord! Jag har sökt ett svar på vad det kan innebära att vara hel. Inte för min egen del utan för att försöka förstå den man jag håller kär. Han vet inte om han vågar älska och om han ska våga måste han få vara hel. Hur kan jag hjälpa honom? Han har själv svårt att sätta ord på vad det innebär..

    SvaraRadera
  2. Jag återkommer med ett svar när jag funderat lite...

    Lars

    SvaraRadera
  3. Hej Anonym 26 Juli 2012!

    Nu har jag funderat lite och rådfrågat min visa fru. Det är alltid en grannlaga uppgift att ge andra människor råd i andliga frågor. Vad man än säger riskerar att bli mystiskt eller konstigt i en annan människas liv. Du ställer en konkret fråga om den man du håller kär; "Hur kan jag hjälpa honom?" - att bli hel. Jag tycker det första man skall fundera på när man skall "hjälpa" någon annan är huruvida man gör det för sin egen skull i första hand, eller om man uppriktigt i första hand gör det som en tjänst för den man vill hjälpa (detta var det min fru gav mig som visa ord till dig). Det är okej om man gör det för sin egen skull, men det är bra att man i så fall är medveten om det. Mitt hetaste tips när det gäller att hjälpa en annan människa att bli hel är att så långt som möjligt vara hel själv. När du är hel skapar du ett utrymme där människor du möter lättare kan bli hela. Du underlättar den andliga processen ungefär som värme som hjälper till att smälta is. Bättre hjälp är svårt att finna. Vad innebär det att vara hel. Jag vill säga att du vet när du är där, och är du inte riktigt säker så kanske du håller på att lära dig känna igen när du är hel och när du o-hel, när du är i motstånd. Din man, du och jag är i grunden hela, hela tiden, men vi glömmer ibland eller kanske ofta, vem vi är. Jag glömmer mig flera gånger om dagen - då är det bara att ruska av mig dammet och igen välja att vara hel - att känna. Att var hel eller inte hel är som skillnaden mellan mono och stero - på ett sätt ingen revolutionerande skillnad, men ändå så stor skillnad. Ett annat hett tips är att du lär dig älska allt det hos din man, det som du idag inte uppriktigt älskar - det i sig är en väg att bli hel. Lycka till för dig och den man du håller kär.

    SvaraRadera
  4. Att vara hel handlar om att veta vem man är, och för att veta vem man är, måste man komma i kontakt med det som gjort en till den man är just nu, och för att komma i kontakt med det måste man minnas, speciellt det som man inte minns eftersom det är det som har format en mest, och för att minnas det man inte minns måste man få hjälp av någon som kan hjälpa till med det. Först då har man, på riktigt, börjat de första staplande stegen på en lång, lång resa. Hur den resan slutar? Ja, det är högst individuellt men en sak är ganska säkert, vänta dig ingen rosenträdgård. Bara sanningen så som den en gång gestaltade sig för just dig. Och när man kommit hit, då först är det möjligt att förstå det du aldrig fick möjlighet att förstå, trösta det som aldrig blev tröstat, sörja det som aldrig blev sörjt, och stabilisera det som aldrig blev stabilt. Nu är du nära att bli hel på riktigt. Och till detta har du hela livet på dig. Så från en människa till en annan människa, lycka till på rean!

    SvaraRadera